Grimstad kommunes kulturpris 2022

Kulturutvalget behandlet i sitt møte 2. november tildelingen av årets kulturpris. Årets vinner av kulturprisen er Grimstad Pride ved Frida Mathea Kocian. For første gang ble det arrangert Pride i Grimstad, og det ble en folkefest som samlet folk på tvers av kjønn, legning, politisk og religiøst ståsted.

Kulturutvalgets begrunnelse for tildeling av prisen:

Grimstad Pride ble arrangert for første gang 30. juni til 2. juli. Det var første Pride-arrangementet som ble gjennomført etter angrepet på London pub i Oslo 25. juni. Frida Kocian og de andre i arrangørgruppa jobbet døgnet rundt for å sikre at arrangementet kunne gjennomføres på en trygg måte.

I arbeidet med Grimstad Pride har arrangørene samlet flere ulike aktører for å gjøre arrangementet så bredt som mulig; foredrag på Apotekergaarden, mangfoldsmesse i Grimstad kirke, parade gjennom byen og Dragnight på Kulturhuset.

2022 er Skeivt kulturår. Det markerer at det er 50 år siden homofili ble avkriminalisert i Norge. Barne-, ungdoms- og familiedirektoratet har undersøkt folks holdninger til skeive. Undersøkelsen viser at de negative holdningene til skeive er sterkere i Agder enn resten av landet. Vi kan ikke tro at det er noe bedre i Grimstad enn andre steder på Sørlandet, så arrangementer som Grimstad Pride er viktig for å synliggjøre og normalisere den skeive delen av befolkningen.

Kulturutvalget er stolte over å kunne gi årets kulturpris til Grimstad Pride ved Frida Mathea Kocian.

Selve prisen er i år et kunstverk av Anna Tromop og en pengegave på 15 000 kroner. Prisen deles ut på ordførerens nyttårsmottakelse 8. januar 2023 på Grimstad kulturhus.