Miljøpris til Grimstad kommune

Grimstad kommune er vinner av Ishavskrafts Miljøpris 2023. Prisen får kommunen for sitt arbeid med å spare energi.

Sigvard Laurendz og Kjell Helge Tveide ser på en PC. De overvåker temperaturen på et av kommunens bygg. - Klikk for stort bildeSigvard Laurendz og Kjell Helge Tveide leter stadig etter “energityver”, og overvåker blant annet temperaturen på kommunale bygg, slik at de kan justere ved behov.

Miljøprisen til Ishavskraft har som mål å fremme bærekraft og inspirere til handling, og anerkjenne innsatsen til bedrifter og organisasjoner som har tatt konkrete skritt mot en mer bærekraftig fremtid.

Grimstad kommune er årets vinner. Kommunen får prisen for sitt arbeid med å lete og fjerne «energityvene» og bruke energi smartere. 

– På den måten har Grimstad kommune tettet hull i millionklassen, sa administrerende direktør i Ishavskraft, Stig Hansen, under prisutdelingen tidligere i høst. 

Strømforbruket redusert betraktelig

Det var i 2017 at ideen om å få på plass et eget energikontor i Grimstad kommune dukket opp. I dag består kontoret av to stillinger, som jobber for å finne smarte måter å spare energi på. De såkalte energijegerne samarbeider tett med byggdrifterne på de ulike kommunale byggene. Grimstad kommune har i dag 154.000 kvadratmeter bygningsmasse fordelt på 193 ulike bygg. 

Siden 2018 er strømforbruket til Grimstad kommune redusert med over 12 prosent. Mange ulike grep har blitt gjort for å kunne klare dette.

– Det er den nye bevisstheten- og summen av de mange små tiltakene som til slutt skaper resultatene, sier energijeger Jarle Olsen.

Sigvard Laurendz, Jarle Olsen og Kjell Helge Tveide stående ute, foran kontorene sine i Arendalsveien.  - Klikk for stort bildeSigvard Laurendz, Jarle Olsen og Kjell Helge Tveide er stolte over at Grimstad kommune stakk av gårde med miljøprisen til Ishavskraft i år.

– Det er gøy å se at resultatene på energityvene utgjør så mye penger til slutt. Med Ishavskraft sin beregnede reduksjon på 12% besparelse, vil dette si at energikontorets jakt har spart Grimstad kommune for over 3 millioner kroner i 2023, sier energijeger Kjell Helge Tveide.

Energijegere – veien til suksess

Resultatet av arbeidet med å lete etter energityvene har virkelig gitt resultater, men selv om kommunen nå har fått en pris for sitt arbeid, så stopper ikke arbeidet opp.

– Grimstad kommune er stolt av å bli anerkjent for vårt engasjement for miljøet. Vi sammenlikner oss ikke med noen andre enn oss selv, og dermed klarer vi hele tiden å finne nye forbedringer og nye mål å strekke oss etter. Jakten på kilowatt timer(KWh) er noe en energijeger aldri kommer til å bli ferdig med, sier Sigvard Laurendz, som er fagleder byggdrift i Grimstad kommune. 

Utfordring til alle ansatte

Avslutningsvis oppfordrer Sigvard og alle hans energijegere (byggdrifterne) at jakten på KWh fortsetter i større skala.

– Bygg- og eiendomstjenesten kan røpe at det fortsatt finnes mange KWh som bare venter på å bli fanget av en energijeger, så derfor oppfordrer vi alle ansatte i Grimstad kommune til å bli en aldri så liten energijeger på jobb, sier de. 

Grimstad kommune fikk en video som premie, samt blomster, heder og ære. Videoen kan du se nedenfor.