Barn og sykdom

Tønnevoldskogen - smittevernregler Vi ber foreldre praktisere disse reglene, da de vil være et effektivt smittevern og til beste for barna. Som hovedregel må barnet være friskt nok til å kunne delta i normale aktiviteter ute og inne i barnehagen.
Tønnevoldskogen - smittevernregler
Sykdom Vanlige symptomer Barnehagens regler
Feber Barn har feber når temperaturen er over 37,5 -38 C Bør være hjemme. Barnets allmenntilstand avgjør. Se over.
Ørebetennelse Øreverk, feber, uro, dårlig allmenntilstand Holdes hjemme til symptomer er borte.
Øyekatarr/betennelse Gult verk i øynene, rødhet, svie, kløe og rennende øyne. Dråpesmitte direkte kontakt. Være hjemme så lenge det er puss i øyet.
Vannkopper Røde prikker som raskt blir til små blemmer. Disse sprekker og tørker inn med skorper som til slutt faller av. Det tar som regel 14 dg fra man er smittet til utbrudd.\nSmitter gjennom luft og væske. Være hjemme til utslettet har tørket inn og det ikke kommer nye vannkopper.
Oppkast/diaré Veldig smittsomt. Oppkast, diare, dårlig allmenntilstand. Barnet skal ha 48 symptomfrie timer hjemme.
Brennkopper Smitter ved person til person-kontakt. Begynner som en rød flekk som blir til en pussfylt blære eller et sår, som igjen får en \ngulbrun skorpe. Ved få og små sår kan man gå i barnehagen hvis de behandles med salve og kompress og sårene er dekket til. Ved mange sår, bør barnet holdes hjemme til sårene er tørre og i bedring.
Hodelus Kløe, lus eller luseegg i håret.Tips: Regelmessig bruk av lusekam i tørt hår, er den beste forebygging. Kan gå i bhg dagen etter behandling er igangsatt. Andre barn, familie og ansatte må undersøkes men kun behandles ved påvist lus eller egg.
Forkjølelse/influensa Snue, hoste, press over bihulene, dårlig allmenntilstand. Dråpesmitte. Barnets allmenntilstand er avgjørende.
Svineinfluensa Sår hals, høy feber m.m. Noen får også oppkast/diare iflg.www.pandemi.no. Små barn kan sutre, ha brekninger og vegring mot mat/drikke Må holdes hjemme i 7 dager etter barnet ble sykt.
Hånd-, fot- og munnsykdom Utslett i munn, hender og fotsåler. Feber, sykdomsfølelse og dårlig matlyst. Sår hals og etter hvert små blemmer på slimhinner i munn og tunge. Ømme, væskefylte blemmer på håndryggen, evt. håndflater, også på føtter og seteregion. Smitter først og fremst i startfasen og i perioden blemmene kommer frem. Da har smitte allerede skjedd. Trenger ikke være hjemme hele perioden.Kan derfor være bhg så sant ikke feber eller redusert almenntilstand.
Skarlagensfeber Utslett på kroppen, tungen og i håndflatene. Streptokokkbakterie. Smitter ved dråpesmitte. Inkubasjonstid 2-4dg. Smittsom fra like før sykdommen bryter ut og til en dag etter påbegynt antibiotika. Bør holdes borte fra bhg til utslettet blekner, men hvis formen ellers er god, kan man gå i bhg 1-2 dager etter antibiotika er påbegynt.
Fant du det du lette etter?