Dømmesmoen - friluftsområde for hagevenner og turgåere

Steingjerde og trær ved starten på løypenettet ved Dømmesmoen - Klikk for stort bildeStarten på løypenettet ved Dømmesmoen Henning Vik

Dømmesmoen er et naturskjønt område like utenfor Grimstad. Området har en stor og velholdt park, og flott turterreng i skogsområdene inntil parken. Mange tar turen til Dømmesmoen for å se på planter eller kulturminner, eller for å gå en tur i det vakre parkområdet.
Mange bruker også løypenettet rundt Dømmesmoen som tur- og treningsområde. Deler er løypa er lysløype og er perfekt for en skitur på vinterstid. 
Dømmesmoen ligger ved Fjæreveien, ca 2 km vest for Fjære kirke.
Se Dømmesmoen på kart.

 

Dømmesmoen hunde- og aktivitetspark

Les mer om Dømmesmmoen hunde- og aktivitetspark

Turløyper

Løypenettet starter fra parkeringsplassen ved hagebruksmuseet. Løypa brukes hele året, og fører inn til Rosholt og Rore. Her knyttes løypa til den gamle jernbanetraseen for Grimstad-Frolandsbanen. Traseen er i dag turvei mellom Roresanden og Fjære kirke. Deler av lysløypa er tilpasset funksjonshemmede.
Atferdsregler for lysløypa på Dømmesmoen og Rosholtveien (PDF, 807 kB)

Velkomstsenter Raet nasjonalpark Grimstad

Velkomstsenteret er lokalisert på Dømmesmoen og Norsk Hagebruksmuseum. Her finner du både generell informasjon om Raet nasjonalpark og spesiell informasjon om hvordan raet ble dannet og hvilken betydning av endemorenen har for livet på land og i havet.
Les mer om Raet nasjonalpark

Parken på Dømmesmoen

 

Parken er åpen hele året og er lett tilgjengelig for funksjonshemmede. Norsk hagebruksmuseum holder her og har utstillinger fra hagebruksnæringen i Grimstad og en utstilling om det økologiske samspillet mellom naturen, bier og mennesker.

Dømmesmoen består av et stort parkanlegg med trær og busker, roser, stauder, sommerblomster og forskjellige demonstrasjonsfelt med planter. Her er også et gammelt kulturlandskap med gravhauger og steinsettinger. Et område som er ideelt for turgåing og åpent hele året!

De vakre parkområdene er bygget opp omkring dammen, et naturlig oppkomme som tidligere var vannforsyning til Grimstad by. Fra dammen brer parken seg mykt om bygninger og veier, for så å gli over i skog og dyrket mark. Dømmesmoen var offisergård på midten av 1700-tallet.

Ved dammen står Dømmesmo-eika, som er 450-500 år gammel. Ved staudehagen finner du Ibsens urtehage, en samling apotekerurter fra tiden da Henrik Ibsen var apotekerlærling i Grimstad.

Med oppstart av Statens hagebruksskole i 1923 startet en systematisk utvikling av det 70 dekar store området som vi i dag kjenner som parken. Alt er merket, slik at du kan lære mye om plantelivet. Dømmesmoen eies av Grimstad kommune.

Gammelt kulturlandskap

På Dømmesmoen har det vært liv og aktivitet fra urgamle tider. Her finnes gammelt kulturlandskap rikt på fornminner (43 graver datert 600-200 f.Kr.). Tydelige kulturspor som blant annet en markant steinsetting og en mengde gravhauger vitner om det. I dette perspektivet er selv "Dømmesmo–eika" med sine 500 år for en ungdom å regne.

Norsk hagebruksmuseum

Norsk Hagebruksmuseum ble etablert på Dømmesmoen i år 2000. Museet ønsker å være et "levende museum", og har en rekke populære arrangementer i løpet av sesongen.

Les mer på Norsk hagebruksmuseums nettsider