Dømmesmoen - Kryssen

Desember er en uforutsigbar måned vær og føremessig. Vi har valgt Dømmesmoen som utgangspunkt for desemberturen. Her har man gode muligheter til turer både på barmark og snø.

Rundturen vi har plukket ut er lettgått og går stort sett på brøytet vei, grus og asfalt. Turen bør kunne gjennomføres, uavhengig av vær og føreforhold.  Dersom snøen kommer, prepareres lysløypa med både klassisk og skøytespor og det blir kjørt scooterspor videre innover mot Fjæreheia. Innerst i lysløypa ligger Rosholtbakken som er perfekt for aking og lek, og blir det barfrost over en periode, kan man gå på skøyter på Rosholttjenna.

Hvordan kommer jeg til turmålet?

Vi anbefaler at du starter rundturen på Dømmesmoen. Dømmesmoen ligger ca 2 km nord for sentrum. Fra sentrum kjør nordover på Rv 404/Opplandsveien, over E 18. Ta til høyre i Kryssen, der det er merket mot Fjære/Dømmesmoen. Dømmesmoen ligger på ventre side etter ca 1 km. Dersom du går eller sykler, tar du snarveien gjennom gamle Egra og Frivoll videregående skole og gang- sykkelstien fram til Dømmesmoen.

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen starter du turen med å krysse Fjæreveien og ta veien som går nedover på høyre side av dammen. Dammen er et naturlig oppkomme og ga tidligere vannforsyning til Grimstad by. Du kan gjerne bruke litt ekstra tid her inne på selve Dømmesmoen området, før du fortsetter turen. På Dømmesmoen har det vært liv og aktivitet fra urgamle tider og området er rikt på kulturminner. I 1923 startet Statens Gartnerskole en systematisk utvikling av parken, som i dag framstår som et av Norges vakreste parkanlegg. Hele området er nå overtatt av kommunen, og bygningene rommer bla Familiens hus, med helsestasjon, familiesenter og fysio- og ergoterapi, i tillegg til jobbsentral og dagsenter.

Fra dammen følger du veien nedover til du passerer noen hus på begge sider. Ta den bratte veien opp til høyre. På toppen av den lille bakken får du da Frivolltun bo- og omsorgssenter på høyre side. Følg Dybedalsveien ned til Opplandsveien, kryss veien, og fortsett inn til kirkegården og ta til venstre langs denne. Følg Klingremoveien langs kirkegården og ta til venstre der veien deler seg. Følg veien forbi drivhusa og langs jordene til du kommer til broa over Vesterled. Gå over broa og ta til høyre på sykkelstien som går langs Vesterled. Følg sykkelstien til Bergemoen og ta andre vei til høyre (Bergemoveien) etter rundkjøringen. Ta til høyre når du kommer til lekeplassen som ligger på venstre side og følg Holbekkveien via Gullsmedgada ut til Gjærbrøndveien. Kryss Gjærbrøndveien og følg gang- og sykkelstien over til Opplandsveien. Kryss Opplandsveien og ta grusveien innover i skogen. Grusveien går slakt oppover gjennom skog og et parti med hogst, krysser lysløypa på Dømmesmoen og fortsetter ned til barmarksløypa, grusveien som går inn til Rosholt. Ta til høyre og følg grusveien tilbake til parkeringen på Dømmesmoen.

God desembertur!