Mai og juni er en av de vakreste turmånedene vi har. Trær, busker og blomster springer ut og forhåpentligvis blir dagene mildere. Vi har valgt ut Dømmesmoen som utgangspunkt. Dømmesmoen med lysløypa, parken og alt stedet kan tilby av aktivitet, planter og fornminner, er Grimstads desidert mest benyttede turmål. Posten i talljakten er plasser ved tårnet.
Rundturen vi har lagt opp til er drøye 4 km lang og går på sti og vei. Dersom du dropper den første lille sløyfa oppom Tårnet, kan turen gjennomføres med sykkel, barnevogn eller rullestol.
Kart
Kart over turen til Dømmesmoen med Frivolddalen (PDF, 523 kB)
Hvordan kommer jeg til Dømmesmoen?
Dømmesmoen ligger ca 2 km nord for sentrum. Fra sentrum kjør nordover på Fv 404/Opplandsveien, over E 18. Ta til høyre i Kryssen der det er merket mot Fjære/Dømmesmoen. Dømmesmoen ligger på ventre side etter ca 1 km. Dersom du går eller sykler, tar du snarveien gjennom Egra og Kvalifiseringstjenesten og følger gang- sykkelstien fram til Dømmesmoen.
Turbeskrivelse
Første del av turen går på sti og fører opp til «Tårnet”. Herfra er det utsikt til store deler av Grimstad, fra de ytterste skjær til flotte turområder i innlandet. Tar du utfordringen og klatrer til topps? Turen videre følger toppen av Raet, dvs sendemorenen avsatt under siste istid. Da isen begynte å smelte, gikk sjøen helt opp til foten av morenen.
Vel nede fra Raet går turen videre på grusvei i bakkant av Hagebrusmuseet fram til fylkesveien. Denne veien langs det flotte steingjerdet er faktisk en del av Vestlandske hovedvei fa 1805 som gikk mellom ”Christiania” og ”Christiansand”. Strekningen mellom Dolholt i Grimstad og Kaldvell i Lillesand er en bedre kjent strekning av samme veien. I dette området er det mange gravhauger. Når du har krysset hovedveien er du inne i parken på Dømmesmoen. Månedens tur går rett forbi urtehaven før turen går ned mot Frivoldalen. Parken på Dømmesmoen er på ca 60 dekar og inneholder nærmere 1000 ulike plantearter, alt fra løkvekster til store trær.
På ferden videre passerer du Smith Petersens hage eller Edens hage som den heter på folkemunne. Dette var stedet der familien Smith Petersen hadde sin sommervilla. Dessverre har husene brent ned, men de store lindetrærne og blodbøken er rester etter det som engang var en staselig hage. På info-tavlen finner du litt om historikken til stedet. Knut Hamsun har i sitt litterære verk ” På gjengrodde stier” beskrevet hvordan oversøster anbefalte ham å ta turer opp til denne hagen, i den perioden han var internert på Grimstad sykehus etter siste verdenskrig.
Legg også merke til de mange skulpturene laget i pil som du kan finne både på Dømmesmoen og i Edens hage. Det er resultatet av prosjektet «Naturkunst- levende pil» som skolene har fått tatt del i.
Veien videre følger dalsøkket langs Frivoldbekken. I skrivende stund er området farget hvitt av hvitveis. Frivoldbekken er sjøaureførende helt opp til Edens hage og hver høst kommer det fisk fra sjøen opp hit for å gyte. På sin vei mot havet, endrer bekken navn flere ganger, først til Vassbekken, så til Groosebekken.
Etter at du har passert under E-18, tar du til høyre i rundkjøringen og følger Frivoldveien ut til FV 404. Like ovenfor rundkjøringen vil du se noen store grønne bygninger som i sin tid var Grimstad sykehus. Det var drift der helt fram til etter at Grimstad ble storkommune i 1971, men ble nedlagt da sykehjemmet på Frivold ble bygget.
Ta til høyre på FV 404 og følg denne på fortau og g/s- vei til avkjørsel mot Frivolltun og Kvalifiseringstjenesten. Ta til høyre her og følg veien rett, med Frivolltun på høyre side, og forbi Egra, en staselig gammel villa, som opprinnelig var en privat sommerbolig, men som tidlig på 1900 tallet ble pleiehjem for tuberkulose syke. I dag er det barnehage i lokalene. Som avslutning på turen har vi lagt inn en liten sløyfe på Dømmesmoen. Hva med å avslutte turen med en liten rast ved dammen?