Dømmesmoen - vintertur

Vintertur - desember - februar

Månedens tur denne vinteren er lagt i lysløypa på Dømmesmoen. Turen har mange fine muligheter for avstikkere til forskjellige runder i hele løypenettet. Løypa passer for både skigåere og turgåere, men når det er kjørt skispor oppfordres det til å gå på ski i de oppkjørte løypene og velge alternative ruter for fotturer. Det er fint å gå på den brøytede veien til fots.

Hvordan kommer jeg til Dømmesmoen?

Dømmesmoen ligger ca. 2 km nord for sentrum. Fra sentrum kjører du nordover på Fv 404/Opplandsveien, over E 18. Ta til høyre i Kryssen der det er merket mot Dømmesmoen/Fjære. Etter ca. 1 km, finner du Dømmesmoen på venstre side. Dersom du sykler eller går, kan du ta en snarvei gjennom Gamle Egra og Frivoll videregående skole og følge gang og sykkelstien fram til Dømmesmoen.

Løypenettet på Dømmesmoen starter på parkeringsplassen ved Hagebruksmuseet, og er et av Grimstads mest brukte turområder. Løypa brukes hele året til både turgåing om sommeren og skigåing om vinteren når snøen kommer. Friluftsrådet sør har montert et telleapparat som viser antall passeringer i lysløypa. I snitt passerer 238 turgåere daglig.

Når er det lys i lysløypa?

På vinteren er lysene på fra solnedgang til kl. 23 og slås på igjen kl. 06. Siden perioden med mørke blir veldig liten om sommeren, og at all tenningen og slukkingen medfører en del slitasje, vil lysene være helt avslått i sommersesongen.

Turbeskrivelse

Følg lysløypas turretning. Ta så til høyre fra veien som går innover mot Rosholttjenna. Lysløypa er stort sett lettgått, men siste sløyfe er forholdsvis kupert. På parkeringsplassen vil du finne et oppslag med kart over lysløypa. Hele løypa er omkring 3,5 km lang.

Dersom det ikke er snø i området, og du går turen i dagslys, kan vi anbefale å ta turen oppom tårnet på Dømmesmoen. Det er skiltet turretning til tårnet fra parkeringsplassen.

På starten av lysløypa, tar en sti av til høyre. Denne stien fører til Deidalen og videre til Kollen i Fjæreheia. Det kjøres skispor med scooter når det er snø her, og når det er bart, er stien fin å gå til fots.

Akebakke

Det er en flott akebakke innerst i lysløypa ved Rosholt. Det går fint an å gå dit med ski når det er snø, men det er også mulig å gå denne veien til fots. Om det blir barfrost og isen legger seg, er det fint å gå på skøyter på Rosholttjenna. Lysløypa er godt egnet for barnevogner og rullestoler med sitt faste grusdekke, med unntak av den siste kuperte sløyfa.

Postkasse og trekning

I Månedens tur-postkassa ligger det en notatbok hvor du kan skrive dato, navn og telefonnummer. For hver gang vi tar inn postkassa, trekker vi heldige vinnere som vinner turbøker eller gavekort på sportsbutikk.

Grimstad kommune ønsker alle en fin vintertur og oppfordrer til å teste turen i jula.

Ine Mikkelsen
9. klasse Fevik skole
assisterende folkehelsekoordinator i arbeidsuke