Fjæreheia med Kollen

I september går turen til Fjæreheia. Fjæreheia er sentrumsnært, men har likevel et ”villmarkspreg”. 

Turkart Fjæreheia med Kollen (PDF, 3 MB)

Terrenget i Fjæreheia er lett tilgjengelig via stier og grusveier, men man har også mulighet til å oppleve området utenfor hovedløypene, på mindre stier og tråkk.

Turen vi har lagt opp, fra Dømmesmoen via Bukketjenn til Deidalen og rundløypa til Kollen er ikke egnet for barnevogner, rullestoler og sykler. Men grusveiene på Dømmesmoen og fra Deidalen langs Rorevannet til Dømmesmoen, er godt egnet til dette. Turen er også flott å kombinere med en sykkeltur. Man kan f.eks sykle til startpunktet for turstien i Deidalen og gå resten av runden.

Hvordan kommer jeg til Fjæreheia?

Det er to start og parkeringsalternativer for denne turen. Man kan velge å starte turen på Dømmesmoen. Da får man en lang runde på i underkant av en mil. Dømmesmoen ligger ca 2 km nord for sentrum. Kjør nordover på Rv 404/Opplandsveien fra sentrum, over E 18. Ta til høyre der det er merket mot Fjære/Dømmesmoen. Dømmesmoen ligger på ventre side etter ca 1 km kjøring. For et kortere turalternativ starter man på parkeringsplassen ved Deidalen. For å komme til denne parkeringsplassen kjører man et par km videre forbi Dømmesmoen, til Fjære kirke. Ta til venstre ved kirka mot Kroken. Følg veien til du kommer til kraftstasjonen på venstre side. Ta til venstre og følg grusveien til parkeringsplassen på høyre side.

Turbeskrivelse

Fra Dømmesmoen

Det er tre alternative turløyper fra Dømmesmoen til Deidalen (grusveien man krysser for å komme opp i Fjæreheia). Vi foreslår at man tar stien som går inn til høyre i skogen i starten av lysløypa. Det er skiltet mot Kollen og stien er merket med blå merker. Følg stien over myrene og ta til venstre når du kommer opp på hovedstien. Følg stien videre over åsen og ned igjen forbi Bukketjenn. Hold til venstre langs tjennet og følg stien. Hold til høyre i stikrysset og følg stien ned til du kommer ut på grusveien i Deidalen ved enden av Rorevannet. Du ser stien som tar av fra grusveien mot Kollen like til venstre for der du kommer ut på grusveien. Følg turbeskrivelsen fra Deidalen rundt Kollen. På tilbaketuren kan du fortsette på grusveien langs Rorevannet til du møter lysløypa på Dømmesmoen og følge lysløypa tilbake til parkeringsplassen.

 
Fra Deidalen

Turen til Kollen kan tas som en rundløype og er ca 4 km. Følg grusveien videre innover til du er nesten ved enden av Rorevannet. Her tar du stien til høyre. Følg stien oppover i heia. Stien varierer fra å være en bred og tydelig traktorvei til en mindre skogssti, men hele runden tydelig og grei å følge. Vær litt oppmerksom der hvor traktorveien slutter, her går stien over et lite svaberg opp til venstre. Omtrent halveis på runden ligger Kollen. Her har man god utsikt innover i landet. Nyt gjerne litt niste på toppen, før du går stien videre nedover igjen. Stien kommer ut på grusveien ca 500 m fra parkeringsplassen.