Kalvehageneset

Turen går ut i havgapet helt vest i kommunen. Kalvehageneset friluftsområde i Homborsund, er et fantastisk sted hele året. 
Området ligger med bredsiden mot det forblåste Homborside og Skagerak. Det utgjør et areal på ca 375 dekar hvor det er parkeringsplass, asfalterte stier for barnevogner og funksjonshemmede og diskret merket kyststi.

Løypa er ca 2,7 km. 

Kart

Turkart Kalvehageneset (PDF, 2 MB)

Hvordan kommer jeg til Kalvehageneset?

For å komme til Kalvehageneset kjører du E 18 vestover fra Grimstad. Ta av fra E18 mot Østerhus/Homborsund, og kjør gamle E18 til avkjørsel til Homborsund på venstre side. Følg veien nedover og ta til venstre mot Kjekstad like før Joker butikken i Homborsund. Kjør til høyre der det er skiltet til Kalvehageneset. Det er offentlig parkeringsplass der turen starter. Det er egne parkeringsplasser for handicappede. På parkeringsplassen henger et kart over området med inntegnet sti.

Turbeskrivelse

Den lilla merkede delen av stien er tilrettelagt for handicappede og barnevogner. Posten i talljakten er plassert ytterst på denne stien. Her er det satt opp benker og bord og man kan nyte en fantastisk utsikt over havet.

Resten av Månedens tur er en rundløype som går i forholdsvis ulendt terreng og løypa er ikke egnet for barnevogner, rullestoler eller sykler. Turen er ca 3 km og gir fantastisk utsikt både over den idylliske Homborsundsfjorden og mot åpne havet.  Følg den merkede stien som starter på parkeringsplassen til høyre (vestover) langs Homborsundsfjorden.  Stien er merket med trestokker for å føye seg fint inn i terrenget. Stien kan være litt utydelig noen steder, men området er oversiktlig og du vil ha god oversikt over hvor du er, selv om du skulle miste stien innimellom.

Langs Homborsundsfjorden løper stien gjennom lunder med Hasselbusker. Nyt utsikten mot Homborsundsbrygge, den gamle bebyggelsen i Kisteviga og utover Homborsundsfjorden. Før stien kommer til Dybesund passeres to fine sandstrender i Meggersvik og på høyden er en av flere gravrøyser. Ved Dybesund kan du se utover til Sundholmen og Homborøy. Sundholmen er i dag ubebodd, men har i tidligere tider vært bosted for tre generasjoner losoldermenn. På sydspissen av neset ligger fyrlykta Nellevine.

Turen hjem igjen løper gjennom et nakent og forblåst landskap med Homborsund fyr, tent i 1879, som et hvitt kulturminne et stykke ut i storhavet. Videre går stien forbi Makrellbukta, Lillehavn og Plankebukta, før den kommer fram til Ulykkesodden. Som navnet tilsier har det her vært flere store skipsforliser, bla skonnerten ”Elida” i 1879 og barken ”Salus” i 1889. Fra toppen av platået innenfor Ulykkesodden har du fin utsikt over hele kysten fra Håøya til Homborøya. Fra platået følger du den asfalterte stien tilbake til parkeringsplassen og turens utgangspunkt.