Ruagerkilen rundt

I mai går turen helt øst i kommunen. Turen er ikke merket i terrenget, men det er et oversiktlig område og selv om man mister stien skulle det være greit å finne fram. Hele turen går innenfor den nyopprettede Raet nasjonalpark.

Ruagerkilen er et våtmarksområde med et rikt fugleliv. Hovedløypa på 3,1 km, går denne gang på sti og til tider i ulendt og røft terreng og er ikke egnet for sykler, barnevogner eller rullestoler. Det anbefales gode sko og turen bør helst gås når det er tørt. Den lilla alternative løypa ute på selve Hasseltangen området, er imidlertid godt tilrettelagt for bevegelseshemmede og barnevogner.

Kart

Kart Ruagerkilen rundt (PDF, 558 kB)

Beskrivelse fra sentrum til parkering

Vi anbefaler at du parkerer på Hasseltangen friområde. For å komme til Hasseltangen kjører du fra Grimstad, FV 420 forbi Fevik. Ta til høyre på Vessøyveien (det er skiltet mot Hasseltangen friluftsområde). Følg Vessøyveien til veien ender i Sømsveien, følg skiltene til Hasseltangen, til venstre i krysset. Det er parkeringsmuligheter både på høyre side før innkjøring til selve Hasseltangen og om du følger veien helt opp til friområdet.

Lengde (tur/retur): 3 kilometer
Tid: 2 timer

Turbeskrivelse

Turen starter med en vandring i strandsonen langs Haslebukta. Når du kommer ut på grusveien, fortsett rett fram inn i skogen i retning mot Ruagerkilen. Når stien deler seg kan du velge om du vil gå på utsiden eller holde deg til et litt lettere terreng nærmere Ruagerkilen.

Turen på utsiden går på svaberg med fantastisk utsikt bla mot store og lille Torungen. Terrenget er forholdsvis røft og det er ikke tydelig sti hele veien. Her er mange fine bortgjemte svaberg der man kan stoppe og nyte utsikten. Det kan være artig å vite at det tidligere var en liten kanal mellom Ruagerkilen og Haslebukta i kanten av jordet, likeledes var det to løp inn til Ruagerkilen fra sjøen som gjorde at den smale halvøya som verner Ruagerkilen mot sjøen, tidligere var en øy, Saltøya.

Ved utløpet av Ruagerkilen er det en liten bro. Hold til venstre langs sjøen etter broen og gå deretter opp over toppen før du tar til høyre og kommer ned ved Kvennebekken friluftsområde. I mai er det hengt opp et par rød og hvite merkebånd for å gjøre det enklere å finne en grei rute fra Ruagerkilens utløp til Kvennebekken. På toppen må du legge merke til den enorme gravrøysa som vi kaller Kvennebekkrøysa. Den er den største i kommunen, så ta en titt på toppen av røysa og nyt utsikten.

Fra Kvennebekken friområde følger du Ruagerveien i retning mot Sømsveien. Etter hvert får du Bøkeskogen på høyre hånd. Gå inn i Bøkeskogen og følg stien gjennom denne, hold til venstre for høyden inne i skogen. Visste du at bøk i tidligere tider ble brukt til å lage eiker i kjerrehjulene, eller at bøk brukes i forbindelse med røking av kjøtt og fisk. Det er en egen info-tavle i bøkeskogen like før du kommer ut på Sømsveien. Følg så Sømsveien tilbake til bilen.

Kortere alternativ

Det er selvsagt også mulig å velge kortere alternativer for turen, f.eks kan man parkere eller sykle til Kvennebekken og ta en liten avstikker ut til postkassen. Kartet viser alternativ rute på grusvei som går inn til høyre langs Bøkeskogen. Dersom man ikke har mulighet til å bevege seg i terrenget er Hasseltangen friluftsområde flott med asfalterte stier med flere utsiktspunkter. Her er det også fine bademuligheter.