Månedens tur juli - august 2014 - Ytre Maløya

I sommer går turen ut i havgapet, til en av Grimstad skjærgårdens vakreste og mest spennende øyer, Ytre Maløya. 

Turkart Ytre Maløya (PDF, 517 kB)

For 4-500 år siden var øya et knutepunkt med stor aktivitet. Bygartner Ove Bach betegner Ytre Maløya og øyene rundt, som datidens E 18. Ytre Maløya var på 15 og 1600 tallet, mer enn 200 år før Grimstad ble etablert som by, en viktig uthavn med fast bosetning. Her var det egen losstasjon, lege og gjestgiveri. Rundt 1640 ble losstasjonen flyttet lengre ut i skjærgården,  til Håøya. Dette hadde sannsynligvis sammenheng med at den ytre skjærgården ikke lengre var like utsatt for sjørøveri. Ytre Maløya ble raskt avfolket når losstasjonen ble flyttet. Det er få spor etter bosetningene i dag. Imidlertid skal en av bygningene leve videre på fastlandet, da deler av hovedhuset på Berge Gård skal stamme fra Ytre Maløya. Øya var likevel en viktig uthavn fram til rundt 1720. Ytre Maløya ble dessuten, som mange av de andre øyene i skjærgården, brukt som beitemark for gårdene på fastlandet.

I dag er øya et stille og fredelig sted, men på fine dager i sommersesongen, syder det igjen av liv her ute. Ytre Maløya har flotte gressplener, fine små sandstrender, brygger, svaberg og ikke minst, en fin, merket sti. For få år tilbake var øya nærmest igjengrodd. Men i dag holder sauer og geiter vegetasjonen nede og landskapet er åpent og fint.

Hvordan kommer jeg meg til Ytre Maløya?

I juli måned vil det gå badebåt fra Torskeholmen, slik at man kan oppdage Ytre Maløya uten å ha egen båt. Badebåten vil ha to daglige avganger mandag, onsdag og fredag. Kommer du med egen båt er det mulig å legge til rundt store deler av Ytre Maløya.

Turbeskrivelse

Rundturen er merket med oransje trekantmerker og prikker. Hele runden går på sti og er ikke egnet for sykler, barnevogner eller rullestoler. Stien er stedvis litt ulendt, men turen kan fint gås i shorts og med joggesko. Du kan starte turen hvor som helst på runden, men vi anbefaler at man starter ved gressbakkene og bryggene i sundet mellom Kalvøya og Ytre Maløya.  Dersom du kommer med badebåten følger du Kalvøya inn til sundet med bryggene. Ved utedoen i enden av gressletta følger du stien som går langs sjøkanten utover sundet. Følg stien forbi flere små koselige badeviker. Etter hvert går stien innover på øya, før den svinger sørover og du starter på oppstigningen til øyas høyeste punkt. På toppen finner du postkassen og du kan ta en pause på losutkikkspunktet. Her har losene hatt vidt utsyn i alle retninger. Utsikten er fantastisk, enten man vil speide etter skip eller skaffe seg en oversikt over øyene rundt og landemerker på fastlandet. Følg stien bratt nedover og etter hvert tilbake til utgangspunktet.