Kløver 7 - Jernbanelinja - Fjære kirke


Dette er en sykketur fullpakket av både naturopplevelser og kulturhistorie. Turen tar deg via Dømmesmoen til den gamle jernbanelinja og har retur via Fjære kirke. Posten i talljakten er plassert langs den gamle jernbanelinja der stien tar av opp til Kollen.

Kart (PDF, 6 MB)

På Dømmesmoen finner du lysløype og et vell av småstier, hagebruksmuseum, fornminner i form av gravhauger og ikke minst et av Norges vakreste parkanlegg. Grimstadbanen gikk fra Froland til Grimstad og ble nedlagt i 1961. I dag er den gamle jernbanetraseen langs Rorevannet, perfekt for sykling. Fjære kirke er en vakker steinkirke fra 1150. Kirka er kjent fra Henrik Ibsens dikt om Terje Vigen. Nordøst for kirka er det reist en bauta til minne om Terje Vigen og de andre ofrene for sjøkrigen 1807-1809.  

Start- finn fram- parkering

Dømmesmoen ligger ca 2 km nord for Grimstad sentrum. Du kommer dit ved å sykle eller kjøre FV 404 Opplandsveien nordover fra Grimstad sentrum og ta av til høyre mot Fjære kirke. Du finner Dømmesmoen på venstre side etter ca 500 m.  Her er det offentlig parkering. Dersom du kommer på sykkel, tar du av til høyre en avkjørsel tidligere (samme avkjørsel som til Frivolltun bo- og omsorgssenter) og følger skilt mot Kvalifiseringstjenesten og følger deretter sykkelstien til Dømmesmoen.

Underlag og trafikk

Turen går på grus og asfalt. Returen langs Fjæreveien går i veibanen og man må være oppmerksom på at veien til tider har en del trafikk. Fartsgrensen er 40 og 50 km/t.

Turbeskrivelse

Fra parkeringsplassen på Dømmesmoen tar du grusveien som går inn til Rosholt. Etter ca 1,5 km følger du lysløypa i kanten av jordet ned til høyre til den gamle jernbanelinja som går langs Rore vannet. Ta til høyre på den gamle jernbanelinja og følg grusveien helt til du møter Tauleveien ved kraftstasjonen. Ta til høyre og følg veien langs Fjære kirkegård. Etter kirka tar du til høyre på Fjæreveien og følger denne tilbake til Dømmesmoen.

Stikkord

Fjære kirke, Terje Vigen bautaen, gamle jernbanetraseen, Sykkelbykarusellen