Rundtur i Eide

Vi har fått litt hjelp fra vår tidligere bygartner Ove Bach til å plukke ut en sykkeltur. Ove anbefaler en rundtur på sykkel i Eide. Turen kan gjerne kombineres med en gå-tur på Kalvehageneset.  Et greit utgangspunkt er å parkere ved Eide skole, om du må bruke kombinasjonen bil og sykkel. Turen går på asfalt/grusvei, normalt med liten trafikk.

Hvordan kommer jeg til Eide?

Fra Omresletta på FV 420 (gamle E18) tar du av til venstre mot Homborsund og følger Homborsundveien ca to km. Ta til høyre og inn i Johan Markussens vei, og følg denne inn til Eide skole. Ved Eide skole er det godt med parkering utenom skoletid.

Turbeskrivelse

Fra Eide skole sykler du ut til Homborsundveien og tar til venstre mot Enge torg. Ta til venstre i krysset og følg Eideveien i retning Eide kirke. Turen går her langs Engekilen, som har et rikt fugleliv. Svaner, ender og vadefugler liker seg i den grunne kilen.

Neste stopp er Eide kirke, en flott liten trekirke som i sin nåværende form er fra 1796. Her har det vært kirke kanskje helt tilbake til 1100-tallet, det er funnet spor etter en gammel stavkirke på stedet. Om sommeren kan du overvære hyggelige konserter, eller gudstjenester som normalt finner sted annenhver søndag.

Turen fortsetter mot Rørmoen på KNA-veien. Etter å ha passert noen bygninger  på høyre side, kommer du til et veiskille der KNA-veien fortsetter i retning Homborsund. Men her bør du bruke litt tid. Fortsett veien rett fram et lite stykke og se etter en sti på venstre side. Denne fører opp til Kastellheia der det er en fantastisk utsikt over skjærgården. Avstikkeren er merket på kartet.

Ta deg tilbake til krysset og fortsett til høyre på KNA-veien mot Homborsund. Ønsker du å bade på ei sandstrand, kan vi anbefale en avstikker ned til campingplassen på Breivik. KNA-veien fører fram til den asfalterte fylkesveien ved Kisteviga, der vi anbefaler en tur ned til snuplassen. Her er det fin utsikt over mot Homborøya. I området er det en variert bebyggelse. Navnet Kisteviga kommer av at det i tidligere tider var et sted for lokalisering av kister for oppbevaring av hummer, før disse ble eksportert over Skagerrak.

Sykkelturen fortsetter så på asfaltert vei østover mot Homborsund og Homborsund brygge, hvor det kan være hyggelig å raste. Ønsker du et bad, kan du ta en avstikker ut på friområdet, kalt Vilkåret, som ligger på høyre side av veien noen få meter før du er framme ved avstikkeren ned til Homborsund brygge. På den lille p-plassen, der det muligens kan stå noen båter i opplag, går det en sti ut på lyngheia og ned mot sjøen. Her er det etablert et lite badeanlegg for dem som vil hoppe/stupe.

Fra Homborsund brygge kan du sykle tilbake til skolen om du har bilen der. Har du imidlertid mer tid og litt krefter igjen, så ta en liten tur ut på Kalvehageneset friområde. Da tar du veien mot Bufjorden/Helle camping på bakketoppen like etter butikken. Etter noen få hundre meter ser du skiltet som viser til Kalvehageneset friområde. Månedens gåtur starter her og vi anbefaler at du kommer tilbake til Homborsund og prøver denne en dag, om du ikke har krefter igjen i dag. Her kan du sykle over p-plassen og helt opp på platået med vid utsikt over Skagerrak og til Homborsund fyr. Dette er en av kystens perler og byr på flotte natur opplevelser til alle årstider.

Vi ønsker alle en fin sykkeltur!