Dyrevarden

Månedens tur september 2016

I september går turen lengst vest i kommunen, til Eide og Dyrevarden. Dette er en flott rundtur i et spesielt og for de fleste, ukjent landskap. Tur/ retur Eide kirke er runden i underkant av fire kilometer. Selve rundturen om Dyrevarden er ca to kilometer.

Kart Dyrevarden (PDF, 2 MB)

Stien går i gammelt kulturlandskap, i skog, hei og myrterreng som tidvis gir følelse av å være på fjellet. Dyrevarden er et fantastisk utsiktspunkt med utsyn fra Hesnesøyene i nordøst til Justøya i sørvest. Turen kan tas som en ren gå tur, eller man kan ta den som en kombinert sykkel og gå tur, ved å sykle til stiens utgangspunkt og gå rundturen. Rundturen om Dyrevarden går i ulendt terreng og er ikke tilpasset sykler, rullestoler og barnevogner. Vi anbefaler godt skotøy, gjerne støvler eller fjellsko.

Hvordan kommer jeg til Eide og Dyrevarden?

Kommer du med bil, kjører du FV 420 (tidligere E 18) vestover mot Homborsund og Lillesand. Kjør forbi Omresletta og avkjørsel til Homborsund. Ta neste avkjørsel til venstre, Eideveien, det er skiltet Eide kirke, og følg denne 1,6 km til Eide kirke. Parkering ved kirka.

Etter at nye E 18 ble bygd, er området bedre tilgjengelig med sykkel. Det er sykkelsti store deler av veien fra Grimstad, og partiene uten sykkelsti er stort sett oversiktlige i tillegg til at veien er langt mindre trafikkbelastet enn tidligere. Sykler kan parkeres ved jordet der stien starter. Det er også en mulighet å ha sykler på bilen og sykle fra Eide kirke til start på rundturen.

Turbeskrivelse

Følg Eideveien fra Eide kirke ca 900m i retning FV 420. Der jordet på venstre side ender, er det en stor og karakteristisk gran som lokalt er kjent som «grana på Have». Her starter rundturen om Dyrevarden.  Rundturen er delvis merket med rød og hvite bånd og det første båndet henger der stien tar inn til høyre i kanten av jordet.

Grunneierne i området, ved Ole Petter Svennevig i spissen, har ryddet deler av stien og området rundt toppen, slik at utsikten er bevart og området tilgjengelig. Vi foreslår at du går runden mot klokka. I kanten av jordet tar du til høyre inn i skogen. Her står det et skilt merket Dyrevarden og stien opp til toppen er merket med blå merker.  Dyrevarden er et stort flatt platå med en fantastisk utsikt. Toppen er 76,69 m.o.h. og er en av de kystnære toppene i fylket vårt som gir best og lengst utsyn. Vi anbefaler at du tar en rast her.

Se om du kan få øye på Homborsund fyr, Homborøya og Auesøya.  Etter rasten fortsetter du rett fram og følger stien ned fra toppen på andre siden. Stien er noen steder utydelig, men det er blå merkebånd der den er vanskeligst å følge.  Følg stien nedover gjennom skogen, over noen myrer og et gammelt jorde, til du kommer ned langs jordekanten der du startet turen.