Formålet med spesialpedagogisk hjelp er å gi barnet tidlig og nødvendig hjelp, for eksempel i språklige, sosiale og motoriske ferdigheter.
Vilkåret for å få spesialpedagogisk hjelp er at barnet har et behov som skiller seg fra, eller er mer omfattende enn det behovet barn på samme alder vanligvis har. Retten til spesialpedagogisk hjelp følger av barnehageloven §31
Et barn kan ha behov for spesialpedagogisk hjelp fra fødsel. Den øvre grense for spesialpedagogisk hjelp er vanligvis det kalenderåret barnet fyller seks år. Dersom barnet har fått utsatt skolestart har barnet rett til spesialpedagogisk hjelp frem til barnet begynner på skolen. Retten gjelder uavhengig av om barnet går i barnehage eller ikke.
De aller fleste barn går i barnehage. Er du bekymret for ditt barns utvikling, tar du først kontakt med personalet i barnehagen. Barnehagepersonalet skal følge med på alle barns trivsel og helhetlige utvikling, blant annet gjennom observasjoner i hverdagen, samspill med det enkelte barn og barnegruppen og i samarbeid med foreldre. Barnehagen kan ved behov be om støtte til analyse og tiltaksutprøving, fra pedagogisk veileder i PPT, før en vurderer en henvisning for sakkyndig vurdering
Dersom barnet ditt ikke går i barnehage, og du er bekymret for ditt barns utvikling, kan du ta direkte kontakt med PPT.
Det forventes at barnehagen prøver ut egnede tiltak før de vurderer en henvisning til PPT for sakkyndig vurdering av spesialpedagogisk hjelp.
Det er vanligvis barnehagen som henviser til PPT. Foresatte må uttale seg og samtykke til henvisningen.
Alle saker som vurderes henvist PPT for sakkyndig vurdering, skal ha vært drøftet med PPT i forkant i ressursteam, som avholdes en gang pr måned. Barnehagen melder inn saken.
Alle henvisninger blir vurdert i et inntaksteam før saken evt. tas inn til behandling. Henvisning, pedagogisk rapport og referat fra ressursteam må være tilstrekkelig utfylt før saken tas inn. Ufullstendige henvisninger blir returnert til barnehagen.
Før det fattes vedtak om spesialpedagogisk hjelp, skal det foreligge en sakkyndig vurdering utarbeidet av PPT.
For å vurdere hvilken hjelp et barn trenger, vil en PP-rådgiver innhente informasjon gjennom observasjon, samtaler og eventuell utredning, samt vurdere det ordinære barnehagetilbudet.
I den sakkyndige vurderingen skal det utredes og tas standpunkt til blant annet:
- om det foreligger sen utvikling og lærevansker hos barnet
- realistiske mål for barnets utvikling og læring
- om barnets behov kan avhjelpes innenfor det ordinære barnehagetilbudet
- hvilken type hjelp og organisering som vil bidra til barnets utvikling og læring
- hvilket omfang av spesialpedagogisk hjelp som er nødvendig, og hvilken kompetanse de som gir hjelpen bør ha
Ifølge Barnekonvensjonen artikkel 12 skal barnet bli hørt og få gi uttrykk for sine synspunkter.
Kommunen fatter vedtak om spesialpedagogisk hjelp, på bakgrunn av sakkyndig vurdering.
Ønsker du som foresatt å klage på vedtaket må du sende en klage til vedtaksmyndighet i kommunen. Fristen for å klage på enkeltvedtaket er tre uker fra foreldrene ble kjent med vedtaket.
Spesialpedagogisk hjelp skal være gratis.
Når vedtak er fattet gjennomføres et oppstartsmøte mellom barnehage, spesialpedagog og PPT. En spesialpedagog planlegger arbeidet, i samarbeid med foresatte og barnehage, med utgangspunkt i enkeltvedtaket.
I Grimstad er det rutine for å utarbeide individuelle utviklingsplaner for barn som får spesialpedagogisk hjelp. Her beskrives hva hjelpen skal inneholde og hvordan arbeidet skal utføres.
Spesialpedagogisk hjelp kan gis til barnet individuelt, i gruppe eller på avdeling. Hjelpen skal omfatte tilbud om foreldrerådgivning.
Utbytte av den spesialpedagogiske hjelpen skal jevnlig evalueres og eventuelt justeres. Oppsummering av evalueringer danner grunnlag for årsrapporten, jf. Barnehageloven §32 tredje ledd. Rapporten skal inneholde en oversikt over hjelpen barnet har fått, samt en vurdering av barnets utvikling. I Grimstad er det spesialpedagog i samarbeid med barnehagen, som utarbeider den skriftlige årsrapporten. Rapporten sendes foresatte og kommunen.
Når den sakkyndige vurderingens varighet utløper må barnehagen i samarbeid med foresatte be om ny sakkyndig vurdering. Dette gjelder også om behovet for spesialpedagogisk hjelp endres.
Overgang fra barnehage til skole bør planlegges i god tid. I Grimstad gjennomføres det overføringsmøter mellom barnehage og skole. Spesialpedagog og PP-rådgiver deltar på overføringsmøtet. Foresatte må samtykke til overføring av informasjon mellom barnehage og skole.