Barnevernkonsulentene Hege Hystad og Jorid K. Simonsen håper det finnes folk i Grimstad som kunne tenke seg å bli fosterforeldre.Barneverntjenesten i Grimstad hjelper årlig rundt 170 barn og deres familier. De aller fleste får hjelp hjemme hos sin egen familie, mens rundt 30 av disse barna er det barneverntjenesten som har ansvaret for.
Av disse 30 barna, som er i alderen 0-16 år, bor mellom 5-10 av dem på et midlertidig sted. Disse guttene og jentene venter på beskjed om hvor de skal bo fremover. De håper på å få et fast, trygt og godt fosterhjem.
Nærmiljøet
Barna det er snakk om er barn som har opplevd omsorgssvikt og ustabile oppvekstforhold, og som i særlig grad trenger forutsigbarhet, trygghet og god omsorg.
– Barneverntjenesten synes det er trist at vi som kommune nå ikke har fosterhjem til disse barna. Vi tror det beste for dem er å vokse opp i nærmiljøet sitt, slik at de har mulighet til å opprettholde kontakt med foreldre, familie, fritidsaktiviteter og venner, sier Hege Hystad og Jorid K. Simonsen. De er barnevernkonsulenter i Grimstad kommune.
De mener det er viktig at disse barna får fortsette å være i kontakt med de personene og det oppvekstmiljøet som er positivt for dem i hverdagen. Et fosterhjem i nærmiljøet vil gjøre en flytting mer skånsom for barnet eller ungdommen.
Barneverntjenesten leter derfor helst i nærmiljøet og distriktet etter trygge fosterhjem.
– Vi tror at det finnes voksne og familier som kan inkludere et barn/ungdom som trenger det inn i familien her i Grimstad kommune. Vi tror det finnes folk der ute som har tid, kapasitet, evne og kjærlighet til å være en trygg voksen for et av disse barna og at de kan tilrettelegge for en god hverdag for dem, sier Hystad og Simonsen.
Kampanje og informasjonsmøte
I disse dager vil du trolig se en kampanje på nettsider eller i sosiale medier. Den spiller på nettopp dette, at det finnes mange trygge voksne der ute, i eget nærmiljø. Kampanjen er et samarbeid mellom barneverntjenestene i Grimstad, Arendal, Froland og barneverntjenesten Øst i Agder.
– Hvis noen tenker at dette kunne være noe for dem, skal de vite at det er helt uforpliktende å ta kontakt med barneverntjenesten og be om mer informasjon. Sammen vil vi finne ut om det å være fosterhjem er noe for deg eller dere, sier Hystad og Simonsen.
28. november skal Bufetat, Grimstad barneverntjeneste og barneverntjenestene i de nevnte kommunene ha et informasjonsmøte om temaet. Møtet er på rådhuset i Grimstad klokken 18 og alle er hjertelig velkommen for å få mer informasjon.
For de som ønsker å bli fosterhjem tilbyr Bufetat en grunnopplæring som heter «Solid». Gjennom opplæringen får du informasjon og kunnskap om hva det vil si å være fosterhjem, slik at man på et bedre grunnlag kan vurdere om man ønsker, har kapasitet og er egnet til å bli fosterhjem.
Mer informasjon finner du også på nettsiden til Grimstad kommune - fosterhjem.