Får 16 millioner kroner fra Forskningsrådet

Grimstad kommune, sammen med Universitetet i Agder, Risør kommune og Arendal kommune, får 16 millioner kroner fra Forskningsrådet. Pengene skal blant annet gå til utvikling og forskning på bruk av serviceroboter i helsetjenesten. 

Kommunalsjef for helse- og omsorgssektoren, Aase Synnøve Hobbesland og Silje Bjerkås som er prosjektleder for Universitetssykehjemmet i Grimstad, er svært glade for midlene fra Forskningsrådet.

– Det kom en utlysning fra Forskningsrådet hvor de ønsket å mobilisere til mer forskning og innovasjon i kommunehelsesektoren for å styrke bærekraften. Noen av kravene for å søke var at midlene skulle gå til et forskningsmiljø, og at det skulle være et samarbeid mellom flere kommuner. Det er utrolig gøy at vi nå har fått disse midlene, sier Silje Bjerkås, som er prosjektleder for Universitetssykehjemmet i Grimstad. Etter planen skal Universitetssykehjemmet stå klart en gang i løpet av 2029-2031.

Mer tid til brukerne

Som et ledd i arbeidet med Universitetssykehjem har UiA søkt om disse midlene fra Forskningsrådet, på vegne av universitetet, Grimstad kommune, Risør kommune og Arendal kommune. Det er Mariann Fossum ved institutt for helse- og sykepleievitenskap som har skrevet søknaden. Over 100 prosjekter søkte om midler, ti av dem har fått gjennomslag.  

Prosjektet her i distriktet har fått navnet «Serviceroboter som arbeidsstøtte i kommunale helse- og omsorgstjenester (SAKO-prosjektet)».

–  Vi jobber stadig med utvikling og nye muligheter for fremtidens helsetjenester. I denne søknaden har vi søkt om støtte til å utvikle og teste bruk av roboter i kommunehelsetjenesten for å avlaste personell. Dette er snakk om serviceroboter, ikke roboter som ser ut som mennesker, sier Silje Bjerkås.

Servicerobotene kan blant annet brukes i forbindelse med transport av utstyr for å avlaste helsepersonell. 

– Robotene kan for eksempel frakte skittentøy over lange avstander. Robotene skal brukes til tungt arbeid som ikke er pasientrettet. Dette vil igjen føre til at helsepersonell får frigitt tid til å ta vare på pasientene, som jo er deres primæroppgave. Dette vil særlig komme godt med i fremtiden, når det vil bli mangel på helsepersonell, sier Bjerkås.

Glad på vegne av hele Agder

Portrettfoto av en smilende Mariann Fossum - Klikk for stort bildeMariann Fossum på UiA skrev søknaden på vegne av UiA, og kommunene Grimstad, Arendal og Risør. Mari Frivold Moen -UiA

Midlene må brukes innen utgangen av 2029. Selv om Universitetssykehjemmet kanskje ikke vil stå klart før det, vil dette ha betydning for utvikling av tjenestene. Grimstad kommune har som kjent en digitaliseringsplan, og helse- og omsorgssektoren har som mål å øke innføringstakt og bruk av helseteknologi.

– Midlene vil selvsagt også ha betydning for Universitetssykehjemmet. I prosjektet Universitetssykehjem i Agder jobber vi allerede nå med utvikling av tjenestene i samarbeid med UiA og Fagskolen. Vi jobber med utvikling og innføring av  ny teknologi for å utvikle fremtidens helsetjenester, sier Bjerkås.

Mariann Fossum har som sagt skrevet søknaden til Forskningsrådet, og hun var glad da hun fikk beskjed om at de fikk alle de midlene de søkte om.

– Jeg trodde nesten ikke det var sant da de ringte. Dette var kjempegøy, og det er moro at vi nå får muligheten til å gjøre dette. Det er så mange flinke folk i kommunene, og at vi nå sammen skal jobbe med dette, det blir veldig bra. Jeg er glad på vegne av kommunene i Agder, og gleder meg til de tre kommunene som skal være med på prosjektet kan dele sine erfaringer med de andre kommunene i Agder, sier hun.

En del av midlene vil gå til anskaffelse av servicerobotene gjennom en anbudsrunde.  Prosjektet vil teste robotene i laboratorier, før de kommer ut til ansatte i kommunene. Noen av midlene vil gå til å frikjøpe ansatte i kommunene, slik at de kan være med som prosjektmedarbeidere.

– Vi gleder oss til å sette i gang. Jeg tror dette blir kjempebra, sier Mariann Fossum. 

Prosjektperioden starter i 2025. Det er et fireårig langt prosjekt.