Reise bort i høstferien? Husk jodtabletter til alle under 40 år

Krigen i Ukraina gjør det viktig å minne oss alle om å sørge for at vi har jod-tabletter liggende tilgjengelig til alle husstandsmedlemmer opp til 40-årsalder. Det er et ansvar som påhviler hver og en av oss. Jodtabletter skal brukes i en situasjon der luften er forurenset med radioaktivt jod etter en atomhendelse. Beredskapsmyndigheten vil da gi oss beskjed om dette, men det kan hende at varslingstiden vil være kort.

Om en slik situasjon oppstår er det viktig at vi alle har jod-tabletter liggende tilgjengelig, slik at katastrofen ikke blir verre fordi alle må reise ut for å hente jod-tabletter og risikerer å bli sittende i stillestående trafikk og lange køer for utlevering mens luften er forurenset. Kommunen har et beredskapslager med jod-tabletter, men det er ment som en nødløsning for de som ikke har klart å få dette på plass selv.

- Jod-tabletter får du kjøpt på apotek, og jeg vil bruke denne anledningen til å minne alle om hvor viktig det er å sørge for å ha dette liggende tilgjengelig. Løp og kjøp, sier kommuneoverlege Vegard Vige.

Dersom katastrofen skulle ramme oss kan det like gjerne skje mens du er på hytta som når du er hjemme. Så: Skal du dra på høstferie med barna – så sørg for at du har med deg jod-tabletter! Og det er like viktig enten du drar på hytta, på cruiseferie, til syden eller hvor det så måtte være.

Du kan lese mer om hvorfor du bør ha jod-tabletter tilgjengelig her: