Mange hadde funnet veien til Pan og kulturhuset søndag ettermiddag, da ordfører Beate Skretting og varaordfører Kjetil Glimsdal inviterte til årets nyttårsmottakelse. Den nye salen var helt full, og arrangøren måtte sette ut ekstra stoler til de fremmøtte.
Det var varaordfører Kjetil Glimsdal som ledet arrangementet, mens ordfører Beate Skretting delte ut noen priser, og holdt årets nyttårstale, der hun blant annet takket ansatte i kommunen, næringslivet i Grimstad og frivilligheten for at Grimstad er et godt sted å bo. Hun minnet de fremmøtte på mye av det bra som har skjedd i Grimstad i året som har gått. Om kommunen gode plassering på kommunebarometeret, kjøkkentjenesten som ble kåret til årets lærebedrift i Agder, prisen kommunen mottok for sitt arbeid med heltidskultur, dagsturhytta som ble åpnet, gode resultater på nasjonale prøver og folkefesten som ble arrangert i Byhaven i august, da Solfrid Koanda ble hyllet for sitt OL-gull.
– Vi har mye hyggelig og bra å se tilbake på, sa hun.
Kulturskolen stilte med musikalske innslag på arrangementet. Det var Kaja Østerholt og Anker Sangvik som stod for vakker musikk. Østerholt sang, mens Sangvik akkompagnerte på piano.
Priser
Det ble tradisjonen tro delt ut flere priser under årets nyttårsmottakelse. Håvard Røiseland, som er leder av kulturutvalget, delte ut kulturprisen og frivillighetsprisen. Rune Nøstvik mottok årets kulturpris, mens Halfrid Kronheim mottok frivillighetsprisen. (Se begrunnelser lenger ned i saken).
Det ble også delt ut to ambassadørutmerkelser til henholdsvis Kennet K. Pedersen og Gro Jareid. I tillegg ble årets næringspriser delt ut. Årets bedrift ble Egde, mens Årets grønne omstillingsbedrift ble Grønn Vekst. Det var ordfører Beate Skretting som delte ut næringsprisene og ambassadørutmerkelsene.
– Jeg synes dette er utrolig stas, og jeg er veldig stolt. Det ligger en lang reise bak oss – åtte og et halvt år med hardt arbeid. Det er alltid stas å bli sett og anerkjent. Denne prisen passer jo perfekt, spesielt når vi ser tilbake på 2024, som har vært et år der vi virkelig har måttet brette opp ermene og skape nye ting i et krevende marked. Ingenting har kommet gratis, men vi har stått trofast ved visjonen vår om å skape noe i regionen. Det å kjenne at vi får litt igjen for strevet, gir en ekstra motivasjon til å fortsette, uttalte Elin Kilen, da ordfører, varaordfører og næringssjef besøkte bedriften få dager før prisutdelingen på kulturhuset. Elin Kilen er leder for Smia, som er Egdes interne utviklingsvirksomhet. Hun også en av gründerne.
Takket Grimstads befolkning
Også bedriften Grønn Vekst var stolte over å ha fått pris.
– Dette var en stor overraskelse. Jeg hadde ikke fått med meg at vi var nominert. Det er motiverende, det er ikke noen tvil om det. Kjempegøy å bli lagt merke til, og det blir gøy dele nyheten med den andre ansatte. En fin start på året, sa Bernd Keller, da ordfører, varaordfører og næringssjef også besøkte dem få dager før utdelingen. Keller er daglig leder i bedriften.
Under utdelingen søndag takket han blant annet Grimstad befolkning for den innsatsen de gjør for bedriften.
– Når dere går på do, så kan det hende at noe av det som dere bidrar med der blir til god jord hos oss, sa han, til latter fra salen.
Juryens begrunnelse for utdelingen av de ulike prisene kan du lese under:
Årets vinner av kulturprisen er Rune Nøstvik. Prisen får han for sitt lange engasjement for å skape gode opplevelser for Grimstads innbyggere.
Rune Nøstvik har i mange år bidratt til å skape gode opplevelser for barn, ungdom og voksne i Grimstad. Stine Sofies sommerskole var i mange år et populært arrangement som har gitt tusenvis av Grimstadbarn en fantastisk start på sommerferien. Grimstad skifestival og Grimstad maraton er også arrangementer hvor Rune har vært igangsetter og fremdeles er primus motor. Det legges ned hundrevis av dugnadstimer i forbindelse med arrangementene og det er ikke minst folkehelse i praksis. Rune brenner for arrangementer og folk, og har vært initiativtaker til EM-fest på Torvet under fotball-EM og ikke minst for Syden, som har vært et møtested for Grimstadborgere i sommersesongene. Sist, men definitivt ikke minst, er det også verdt å nevne Grimstad brusfabrikk, som rett og slett har blitt en liten nasjonalskatt og som stadig vinner smakstester med produktene sine.
Gjennom hans energiske væremåte og skaperkraft gjør Rune Nøstvik Grimstad til et bedre sted å være og bo for innbyggere og besøkende. Arrangementene og prosjektene han er med på å realisere treffer både barn, ungdom og voksne. Kulturutvalget er stolte over å kunne gi årets kulturpris til Rune Nøstvik.
Selve prisen er i år et kunstverk og en pengegave på 15 000 kroner.
Hallfrid Kronheim, leder av Grimstad Demensforening, er vinner av Frivillighetsprisen.
Hallfrid Kronheim har vært leder for Grimstad Demensforening i mange år og utfører langt mer enn hva man kan forvente av en frivillig leder. Hun er dypt engasjert i arbeidet rundt demens, både for de som lever med sykdommen og for de pårørende som også blir sterkt påvirket. Med et brennende engasjement for å spre kunnskap om sykdommen, bruker hun sine egne erfaringer og kompetanse for å nå ut til flest mulig.
Hallfrid holder foredrag om demens på ulike arenaer som skoler og foreninger, og hun deltar aktivt i prosjektet "Ett demensvennlig samfunn". I tillegg stiller hun opp som frivillig veileder ved Voksenskolen, deltar i samtalegrupper sammen med demenskoordinator og er en viktig bidragsyter ved Pårørendeskolen. Hun er også en av drivkreftene bak den månedlige demenscaféen «Øyeblikket» på Groos, som gir pårørende en viktig møteplass.
I tillegg til sitt engasjement i lokalområdet, tar Hallfrid ansvar for den årlige Demensaksjonen. Hun samler inn gevinster, sprer informasjon om demens og koordinerer innsamlingsbøsser. Hun sitter også i fylkesstyret for Nasjonalforeningen for folkehelsen, og hennes arbeid er en viktig ressurs både for Grimstad kommune og for nabokommunene.
Frivillighetsprisen består av et kunstverk og en pengegave på 15 000 kroner.
- Kennet Pedersen - Har arrangert HaruCon på biblioteket i tre år. HaruCon er en møteplass for ungdom som driver med Cosplay og andre nerdeaktiviteter. Nerde- og spillkulturen er voksende, også her i kommunen. Dette arrangementet er med på å skape et mangfoldig kulturtilbud for barn og unge, og det er blitt et flott samlingssted.
- Gro Jareid - Var nominert til den nasjonale frivillighetsprisen som deles ut av Frivillighet Norge. Hun bruker store deler av tiden sin på frivillig arbeid. For tiden er hun aktiv på frivilligsentralen og som styremedlem i Økologisk Agder. Hun har også vært med i styret til Kystlaget Terje Vigen, vært frivillig i Natteravnene, i tillegg til utallige andre organisasjoner og lokale initiativ. Gro har med sin frivillige innsats vært med å skape levende møteplasser i Grimstad.
Årets bedrift: Egde.
Årets bedrift oppfyller etter juryens mening følgende kriterier:
- Har bemerket seg innenfor sitt område/felt.
- Har gjennomført en innsats som har bidratt til utvikling i bedriften, lokalsamfunnet eller i samfunnet generelt.
- Har skapt direkte og/eller indirekte arbeidsplasser i Grimstad.
- Er innovativ og nyskapende.
- Oppfyller ett eller flere av FNs bærekraftsmål.
- Har promotert Grimstad på en god måte.
Årets prisvinner forener mennesker og teknologi. Virksomheten er den 4. mest verdiskapende IKT bedriften i Agder og den mest verdiskapende i Grimstad.
De tilbyr en omfattende tjenesteportefølje som inkluderer rådgivning, prosjektledelse, utvikling, design og brukeropplevelser, dataanalyse, sikkerhet og test.
De skreddersyr også dedikerte tverrfaglige team for hver kunde og leveranse for å levere verdifullt arbeid som møter kundenes behov.
Med ekspertise fra ulike fagområder gir de en helhetlig tilnærming for å løse kundenes utfordringer.
Virksomheten har et tett samarbeid med UiA og bidrar til at studenter får en smak av karrieremulighetene som Grimstad og Sørlandet byr på.
Årets prisvinner har hovedkontor i Grimstad, men også filialer i Kristiansand, Porsgrunn og Tromsø.
De leverer tjenester til offentlig og privat marked, er med på å sette "tech-agenda" i regionen. Årets prisvinner er en bedrift i vekst og nærmer seg nå 150 millioner i omsetning og har passert 100 ansatte.
Årets grønne omstillingsbedrift: Grønn Vekst.
Bedriften oppfyller etter juryens mening følgende kriterier:
- Er innovativ på en måte som bidrar til bærekraftig utvikling.
- Har gjennomført bærekraftig omstilling.
- Har direkte eller indirekte redusert klimagassutslipp.
- Har direkte eller indirekte redusert klimaavtrykk.
Årets prisvinner er spesialister på bærekraftig håndtering av organiske avfallsressurser, og produserer kompostbasert og torvfri jord. De har sitt hovedkontor og forskningssenter på Landvik i Grimstad, har hatt en positiv utvikling de siste årene som har ført til flere arbeidsplasser i kommunen vår, og gode økonomiske resultater. I det siste har de blant annet vært aktuelle med bytte av gressmatte på Ullevål Stadion.
I 2024 lanserte de også en nettbutikk for direktesalg av torvfrie jordprodukter til private, som et supplement til sin hovedsatsning innen større leveranser til bedriftsmarkedet. Deres torvfrie jordprodukter er et miljøvennlig alternativ til jordproduktene som importeres fra Europa for salg i norske butikker, og virksomheten bidrar aktivt med å utnytte og ta vare på de ressursene vi har i samfunnet.
Det trekkes i nominasjonen frem at virksomheten har en spennende og miljøvennlig forretningside, og er fremoverlente i samarbeid med lokale aktører i Grimstad og Agder. Deres bidrag i samfunnet betegnes som inspirerende og motiverende.
Juryen fremhever følgende hovedbegrunnelse for å tildele prisen til årets prisvinner:
Virksomheten oppfyller alle kriteriene for prisen. De har over tid markert seg på sitt fagfelt på en bærekraftig måte og har bidratt med å markere seg utenfor Grimstad. Bedriften har en bevist miljøstrategi og bidrar også indirekte til økt miljøkompetanse.
Avslutningsvis på arrangementet ble det allsang i Pan. Alf Prøysens “Du ska få en dag i mårå” minnet de fremmøtte på at det nå er nytt år og nye muligheter.