Tips til sommeraktivitet: - Du angrer aldri på en tur

Turkonseptet Ti på Topp Grimstad er inne i sin tredje sesong. Er det noen som har erfaring med, og kan gi deg tips om Ti på Topp, så er det familien Espenes, eller Team Espenes om du vil.

Det er nemlig det de kaller seg i forbindelse med at de er deltakere i Ti på Topp, som er et tilrettelagt turtilbud som passer for alle, uansett alder, fysisk form eller turerfaring. Familien Espenes har vært med i alle de tre sesongene av Ti på Topp i Grimstad. Team Espenes består av ekteparet Øyvind og Kristine Espenes, og med seg i teamet har de både barn, svigerbarn, barnebarn og også barnebarnas utkårede.

- Vi begynte i godt voksen alder å gå på tur, for i ungdommen hadde vi ikke tid. Etter hvert begynte vi å dra ungene våre med på tur, og så ble svigerdattera vår med. Hun har jo blitt helt bitt av turbasillen, hun er nok den mest ivrige av oss, sier Øyvind Espenes, og kikker bort på svigerdattera Irene Espenes. 

4444 trappetrinn

Selv om vi i skrivende stund kun er midt i juni, så har familien Espenes for lengst gjennomført alle årets Ti på Topp-turer, og flere av medlemmene i familien har gått turene opp mot tre ganger. Men det er ikke bare disse turene familien går. De siste ti årene har flere av dem gjennomført Åmli Topp 20 hvert eneste år, de har gått turmarsjer på søndagene i mange år, gått Skaulofferen, Stifinneren, de har besteget Besseggen flere ganger, vært på Galdhøpiggen, Dronningstien, Kjeragbolten, og Trolltunga. De har gått Norge på tvers fra Trondheim til Sverige, og i fjor sommer gikk de Flørlitrappene ved Lysefjorden. Det er en 10,4 kilometer lang tur, som inneholder verdens lengste tretrapp på 1,6 kilometer, og som har 741 høydemeter (829 meter totalt).

Familien Espenes går etter hverandre ned en bakke i Østerskogen - Klikk for stort bildeFamilien Espenes på tur i Østerskogen, som er en av årets bonusturer i Ti på Topp.

Det var 4444 trappetrinn rett opp. Det var høye trappetrinn, så når 25 prosent av trappetrinnene var gått, var leggene helt stive. De resterende 75 prosentene av trappetrinnene måtte du rett og slett gå på ren vilje, forteller Øyvind Espenes.

Da barnebarnet hans Julie skulle studere i Nepal, var det selvsagt naturlig for henne å gå turer i fjellkjeden Himalaya.  

Takknemlig for turgleden

Familien Espenes går tur både sammen, men også hver for seg. De har en egen Snapchat-gruppe, hvor de deler bilder og opplevelser med hverandre.

- Særlig i pandemien var Ti på Topp og det å gå turer sammen en veldig fin familieaktivitet. Da kunne vi jo ikke være sammen på andre måter, forteller Irene Espenes. Turgleden har bare fortsatt, og også de unge i familien liker seg på tur.

- Jeg ble dratt med på tur fra jeg var liten av, og slik oppstod min interesse. Jeg er veldig takknemlig og glad for det, sier Julie Espenes, som er eldste barnebarn i familien. Hun skal gifte seg til sommeren, og hennes utkårede John Henrik Mulelid, har også blitt bitt av turbasillen etter at han kom inn i familien.

- Familien jeg kommer fra er nok ikke like turinteresserte som den gjengen her, selv om jeg også likte å gå på tur før jeg traff Julie. I starten var det litt uvant med faste turmarsjer hver søndag, men det har bare vært koselig, jeg liker det veldig godt, sier han. 

Mål er viktig

Turgleden er stor i familien, men de har ulike begrunnelser for hvorfor akkurat det er så fint.

- Det fine med å gå tur er at du får svetta litt, du får opp pulsen og så får du sett veldig mange fine plasser. Det er jo noe av det beste med Ti på Topp, du får turtips til steder du aldri har vært på før, og som du nok aldri hadde reist til utenom, sier Øyvind Espenes.

- Når du bruker hodet mye på jobb, så er det ufattelig godt å komme seg ut og få frisk luft. Det er godt både for kropp, sjel og humør. Det fine med Ti på Topp-turene er at de er korte nok til at man kan gå dem på ettermiddagen etter jobb, og trenger man en lengre tur i helgene, så kan man ta flere av disse turene på en og samme dag, sier Irene Espenes.

Mannen hennes Asle har slitt med en vond rygg i noen år, og for han har turene i ulendt terreng og på stier rundt omkring i Grimstad bedret helsen betraktelig.

Familien Espenes hopper og smiler i Østerskogen - Klikk for stort bildeFamilien Espenes blir glade av å gå på tur, og tar ofte artige bilder som dette sammen. På bildet ser vi f.v. Asle Espenes, Kristine Espenes, Øyvind Espenes, Irene Espenes, John Henrik Mulelid og Julie Espenes.

Uansett hvor familien Espenes er, enten de er på båttur, kjøretur eller på camping-tur, så leter de etter en tur de kan gå. Men har de kanskje et tips til de som sliter litt mer med motivasjonen og det å komme seg ut?

- Det er alltid lettere å få gått en tur om du har et mål, slik man har med Ti på Topp. Da har du ti turmål som du får lyst til å gjennomføre, og det er mye lettere å sette i gang i stedet for å bare gå ut døra hjemme, og bli gående i byggefeltet hvor man bor. Et turmål, gjerne med oppmerkede stier, er alltid bra, sier gjengen.

- Mitt beste tips er å finne riktig familie, ler John Henrik Mulelid, før han fortsetter:

- Selv om det kan være vanskelig å komme seg ut, så angrer du aldri på en tur i ettertid.

- Det er den perfekte familieaktiviteten, her kan store og små delta sammen, avslutter tur-familien.

Bedre enn nabobyene

Årets Ti på Topp er godt i gang, men det er ikke for sent å melde seg på. Tallet på deltakere har sunket noe siden oppstarten i 2021, men turgleden er likevel stor i Grimstad.

- Det var rundt 500 deltakere med første året da det var pandemi, i fjor deltok rundt 400 personer, og så langt i år har rundt 300 meldt seg på. Det som vi ser i Grimstad i forhold til Kristiansand og Arendal, er at folk går mange flere turer prosentvis. Det betyr at de som kjøper appen her bruker den mye, og det er gledelig, sier Kenneth Ånonsen, som er aktivitetskonsulent i Bedriftidretten i Agder. Det er de som arrangerer Ti på Topp Grimstad, i samarbeid med Grimstad kommune.

Årets Ti på topp inneholder ti varierte turer. I sommer legges det også opp til to bonusturer, en i Østerskogen og en som ligger rett utenfor kommunegrensen, Hiis Utsikt.

God tursommer!

Fakta om Ti på Topp

  • Ti på Topp er et tilrettelagt turtilbud som passer for alle, uansett alder, fysisk form eller turerfaring.
  • Alle kan delta i Ti på Topp. Du kan delta på et lag i bedriften din, som deltaker på et venne- og familielag, eller som individuell deltaker.
  • Ti turmål i Grimstad presenteres i tiden fremover mot oppstarten. Aktivitetsperioden varer fra 26. mars til 15. oktober 2023.
  • Gjennom gode turbeskrivelser, kart med inntegnede ruter, egen app som viser hvor du er på ruta, og premiering er målet å motivere folk til å være mer aktive, og oppleve mer av nærområdet. Den største premien er likevel bedre fysisk form, god helse og flotte naturopplevelser.
  • Ti på Topp legges til rette av Bedriftsidretten i Agder i samarbeid med Grimstad kommune.
  • Informasjon om Ti på Topp og påmelding finner du på nettsiden til Ti på Topp. Du finner også informasjon om Ti på Topp og andre gode turtips på Grimstad kommunes nettsider