Kløver 8 - KNA-veien

Sykkelpost 23. juni til og med 7. juli:
Ta en rundtur på sykkel i Eide og bli kjent i denne delen av Grimstad! Turen har utgangspunkt i Eide skole, barneskolen lengst vest i Grimstad.

Start - finn fram - parkering

Fra Omresletta på FV 420 (Gamle E 18) tar du av til venstre mot Homborsund og følger Homborsundsveien ca to km. Ta til høyre på Johan Markussens vei og følg denne inn til Eide skole. Ved Eide skole er det godt med parkering utenom skoletid.

Se løypekart (PDF, 655 kB)

Underlag og trafikk

Turen går på asfalt og grus og i blandet trafikk. Det er noe trafikk på Homborsundsveien, og denne er forholdsvis smal, men ellers er det lite trafikk på rundturen.

Turbeskrivelse

Fra Eide skole sykler du ut til Homborsundsveien og tar til venstre. Der Eideveien kommer inn fra venstre, tar du av og følger Eideveien i retning mot Eide kirke. På høyre side har du Engekilen, et idyllisk gruntvannsområde hvor det svømmer knoppsvaner og ender og der vadefuglene finner føde. Neste stopp vil naturlig være Eide kirke som er en fin liten trekirke som i nåværende form er fra 1796. Undersøkelser viser at det i tidligere tider sto en stavkirke her, kanskje så tidlig som på slutten av 1100 tallet. Etter år 1520 ble det bygget en langkirke av tre.

Fra Eide kirke sykler du videre mot KNA veien. Før du starter på denne er det mulig å ta en avstikker mot Gule Odde, og bestige Kastellheia, et flott og lett tilgjengelig utsiktspunkt. Hold deretter venstre og følg KNA-veien, en grusvei som vil lede deg mot Homborsund tettsted. Første glimt av havet får du idet du passerer gården Rørmoen. Neste mulighet til kontakt med havet, får du om du tar en tur nedom campingplassen i Breivika. Vi anbefaler en avstikker ut til fyrlykta på Kjelneset. På folkemunne kalles denne for Nilsine.  KNA-veien slutter når du kommer fram til den asfalterte Kistevigveien. Her kan vi anbefale en liten tur til fots opp til et av losutkikkspunktene i området. Herfra er det en flott utsikt mot Dybesund, innseilingen til Homborsund fra øst, mot Kalvehageneset, Sundholmene, Homborøya, Kisteviga og mot Homborsund fyr som ble tent i 1879.

Like før du kommer fram til Homborsund brygge passerer du den flotte gården Danneviga som ligger lunt ned i terrenget på høyre side av veien. Like etter finner du en p-plass på høyre side. Herfra er den en sti om fører ned til en et lite stupetårn på et friområde som kalles Vilkåret. Homborsund brygge er verd en stopp før du følger Homborsundsveien  tilbake til Eide skole.

Stikkord

Variert natur, utsiktspunkt, bademuligheter, Eide kirke, Homborsund brygge.