Aske må håndteres riktig

På vinteren er det mange som fyrer litt ekstra i vedovnen. Spesielt nå hvor det er kaldt og strømprisene stiger. Når du fyrer må du være oppmerksom på at selv et døgn etter at ilden har slukket, så kan asken inneholde glør.

Det kan lett oppstå brannfare i forbindelse med tømming av aske fra ovn etter fyring. Mange tar ut asken for tidlig mens den enda er varm, og bruker plastbøtte eller plastpose til å fjerne asken i. Dette settes så ut på trappa eller verandaen. Dette kan fort starte en husbrann. Grimstad brann og redning er ute på slike hendelser hvert år. Det vil først og fremst være liv og helse som er kritisk, men mange får også et overaskende møte med forsikringen i etterkant. Dette er med bakgrunn i at man har vært uaktsom og derfor fort kan få avkortning.

Sotskuffe og metallbøtte

Varm aske og sot må legges i en solid beholder av stål eller annet ildfast materiale – sotskuffe og metallbøtte anbefales. Det finne egne askebøtter med lokk. Beholderen må plasseres eller tømmes på et sted hvor det ikke fører til brannfare. Ulmende glør holder en temperatur på opp til 600 grader, og asken kan inneholde glør lenge etter at ilden har slukket. Et godt tips kan være å tømme litt vann oppi bøtten.

Aske fra ovn/ildsted må ikke settes midlertidig på trapp, veranda eller ved brennbar fasade, da dette kan antenne og starte en brann. Brann kan også oppstå i bøtten. Plasser beholderen slik at den ikke velter.

Noen råd ved behandling av aske fra ildsted:

  • Vent minst 12 timer og gjerne lengre etter fyring, før du tar ut asken.  Asken kan være varm i flere dager
  • Bruk aldri vanlig støvsuger til rengjøring av ildsted
  • Ha asken i en solid sinkbøtte eller ubrennbar beholder, med lokk
  • Pass på at beholdere med oppsamlet aske hensettes i god avstand fra hus og på et stabilt underlag som ikke kan begynne å brenne. Med det menes at man aldri må oppbevare asken på trapp, veranda eller ved veggen til huset, men i sikker avstand fra dette.
  • Bruk gjerne en jernspade til å fjerne asken.