Brannvern i tett trehusbebyggelse

Grimstad har i motsetning til mange andre byer i Norge med tett trehusbebyggelse, aldri vært utsatt for en bybrann. Byggeskikken i Grimstad representerer derfor et unikt spenn fra 1600-tallet og fram til i dag. 

Byens fremste signalbygg er kirken på Kirkeheia, som du også kan se når du er langt til havs. Fra Kirkeheia har du også fin utsikt over byen. 

Ibsenmuseet i sentrum rommer apoteket fra 1757 (fredet), hvor Henrik Ibsen arbeidet i perioden 1844–1850. I dette bygget finner du også stuen hvor han bodde, så dette bygget er et viktig kulturminne. Byen har også flere andre fredede bygninger fra 1700- og 1800- tallet.

Grimstad kommune har arbeidet aktivt med brannsikring av det tette trehusmiljøet i sentrum og på Biodden. Arbeidet har pågått siden tidlig 2000-tallet. Det ble tidlig fokusert på avfallshåndtering i sentrum og brannalarmanlegg med direkte varsling til brannvesenet.

Arbeidene spenner seg fra informasjon og organisatoriske barrierer til tekniske brannverntiltak som overvåkning, slokkeposter, tørrsprinkleropplegg med mer. 

Brannvesenet har også rettet et spesielt fokus mot arrangementer i dette miljøet, hvor arrangementsansvarlig må ha på plass en tilfredsstillende plan for sikkerhet før arrangementet aksepteres.

Grimstad kommune har også laget en egen brannsikringsplan. 

Brannsikringsplan - Grimstad kommune (PDF, 4 MB)